Kobber gjennom historien

Kobber har vært i bruk i minst 10.000 år, likevel er det fortsatt et høyteknologisk materiale, noe som gjenspeiles i utviklingen av kobberprosessorer for halvlederindustrien.

Arkeologiske bevis viser at kobber var en av de første metallene som ble brukt av mennesker. De tidligste dateringer stammer fra ca 10.000 år siden. Under kobberalderen oppdaget menneskene hvordan man kunne hente og bruke kobber til å produsere pyntegjenstander og redskaper. Så tidlig som 4. til 3. årtusen f.Kr., hentet arbeidere kobber fra Spanias Huelva region.

Bronze Sword

Oppdagelsen av at legeringen mellom kobber og tinn produserer bronse, førte til bronsealderen rundt 2500 år f.Kr. Timna dalen i Israel eksporterte kobber til faraoene (et egyptisk papyrus, som ble funnet, beksriver bruken av kobber til å behandle infeksjoner og til å sterilisere vann). Kypros tilfredsstilte mye av Fønikernes, Grekernes og Romernes behov for kobber. "Kobber" er avledet fra det latinske Cyprium, bokstavelig talt Cyprisk metall. Mens grekerne på Aristoteles' tid var kjent med messing, som en kobber legering, var det under keiser Augustus' Roma at messing ble produsert direkte fra kobber og sink holdige malmer.

I Sør-Amerika, i de pre-colombianske Maya, Aztec og Inca sivilisasjonee ble kobber benyttet, i tillegg til gull og sølv.

I middelalderen, blomstret bronse- og kobberverk i Kina, India og Japan.

Kobber gikk inn i en ny æra med oppdagelsene og oppfinnelsene knyttet til elektrisitet og magnetisme på slutten av det 18. og tidlig i det 19. århundre. Forskere som Ampere, Faraday og Ohm, godt hjulpet av produktene som produseres fra kobber, hjalp til å starte den industrielle revolusjonen.

 

© 2012-2019 NUSSIR ASA    ALL RIGHTS RESERVED    PRIVACY POLICY    DISCLAIMERsjursendesign.no 2012